Digitala verktyg och läromedel

Mussila är den prisbelönta appen med timmar av musikaliska lektioner, utmaningar och spel, utformade för att ge eleverna en grundläggande musikutbildning. Det är även det perfekta verktyget för lärare i form av fristående app eller som stöd vid musikstudier. Nu gör Mussila premiär i Skolons bibliotek av över 3000 digitala verktyg och läromedel. Häng med, så berättar vi mer!

I Skolon finns över 3000 digitala lärresurser och verktyg för den svenska skolan och idag ska vi få lära känna tjänsten Mussila lite närmare. Mussila är den prisbelönta musikinlärningsappen som lär elever mellan 6-11 år musik genom spelbaserade utmaningar. Eleverna lär sig, spelar och skapar musik i en och samma app och för dig som lärare är det även ett perfekt stöd i musikundervisningen.

Vi ställde några snabba frågor till Jón Gunnar Thordarsson, VD för tjänsten, för att få veta mer om vilka möjligheter som finns med Mussila för lärare och elever. Häng med!

Jón, hur fungerar Mussila för användaren?

I Mussila finns det fyra olika inlärningsspår: Lära, spela, skapa och öva. Eleverna lär sig grunderna i musikteori och hur man spelar piano via en enkel steg-för-steg-handledning och appens inbyggda klaviatur. Spåren heter och innehåller följande:

1. Lära-spåret:
Gör framsteg genom grunderna i musikteori, som att lära dig hur du känner igen noter, tempon och hur du läser notblad. Du får lära dig att utveckla en känsla för rytm och tajming genom spel med låtar som du känner igen, samt identifiera olika instrument på ljudet genom spel som exempelvis memory.

2. Spela-spåret:
Lär dig spela piano! Du kan göra det på din mobila enhet eller använda en klaviatur hemma via appen. Spela med i kända låtar som Happy Birthday, Mary Had a Little Lamb, Blinka lilla stjärna, m.fl. Därefter har du möjlighet att gå vidare till mer avancerade stycken från exempelvis Svansjön och Trollflöjten, och så småningom får du möjlighet till att tackla de stora mästarna, som t.ex. Bach, Beethoven och Mozart.

3. Skapa-spåret:
I Skapa-spåret finns tre olika delar:
Musikmaskinen låter dig utforska olika ljud och färger och skapa sånger.
Mussila DJ uppmuntrar dig att skapa ditt eget musikaliska ljudlandskap och mixa om befintliga låtar.
Mussila Planeter är ett arkadspel där du kan följa låtarnas rytm och träna ditt musiköra.

4. Öva-spåret:
Det här spåret är bra för dig som lärare att koncentrera dig på ett specifikt ämne i inlärningen. Här kommer du att kunna fokusera på instrument, rytm eller melodi.

Vilka kan använda och ha nytta av Mussila?

Mussila är en app för iOS och Android och som passar bäst för elever mellan 6 och 11 år. Du som lärare kan använda appen i klassrummet, hantera dina elevers profiler och följa deras framsteg. Inte minst kan du använda appen för att lära ut musik på ett roligt och interaktivt sätt. Appen kan användas som ett fristående verktyg eller som en kompletterande resurs för musiklektionen.

Mussila finns på hela 32 språk, så det är också perfekt att använda för skolor med internationella elever.

Vilka möjligheter finns det med Mussila?

Varje minikurs i Mussila delar upp ett specifikt musikaliskt koncept i små sektioner och som är enkla att upprepa. En lekfull serie av call and response-övningar hjälper eleverna att träna på konceptet och som ett resultat av detta undviker eleverna att bli frustrerade, och förblir motiverade under hela spelet. Som digitalt e-learningverktyg låter det också eleverna att lära sig musik när och var de än befinner sig.

Vi och vår musikaliska ledare, Arngerður María Árnadóttir, har ett kontinuerligt samarbete med experter som ger oss som utvecklare värdefull feedback. Viktigt för oss är att vi också har många lärare som både testar och använder appen och vi nyttjar ständigt deras feedback för att förbättra och utveckla innehåll. Man kan alltså verkligen säga att Mussila har skapats av feedback från hundratals kunniga musiklärare!

Därför är Mussila med i Skolon:

Det saknas erbjudanden om musikutbildning, och när skolor skär ner på undervisningen är musik ett av de första ämnena som får stryka på foten. Vi vill undvika detta i det svenska systemet genom att inkludera vår lättimplementerade klassrumsapp.

Vi som står bakom Mussila har vårt säte på Island och appen används redan på många skolor på här. Eftersom Mussila finns på 32 språk, så används även appen på konsumentmarknaden runt om i hela världen. Därför är vi mycket glada över vårt samarbete med skolor i Sverige via Skolon!

Utmärkelser och erkännanden:

  • Certified Education Quality från Education Alliance Finland
  • Vinnare av Mom’s Choice Award 2021
  • Vinnare av Academic Choice Award 2020
  • Vinnare av Nordic EdTech Awards 2019
  • Vinnare av Parents´Choice Award 2019
  • Vinnare av det tyska pedagogiska mediepriset 2018
  • Creative Business Cup – Global finalist 2018
  • Best app for kids 2020 – Educational App Store
  • Best app for parents 2019 – Educational App Store
  • Best App for teachers 2019 – Educational App Store

Se mer av Mussila:

Testa Mussila kostnadsfritt i Skolon

Alla Skolonanvändare har möjlighet att testa Mussila kostnadsfritt i 30 dagar!

1. Ladda ned appen Mussila via App Store eller Google Play.
2. Gå till Mussila i Skolons bibliotek och klicka på knappen ”Testa”.
Demon hamnar nu som ett verktyg i din samling i Skolon.
3. Starta appen i din mobil/platta och välj ”Logga in med Skolon”,
alternativt gå till Mussila via din samling i Skolon – och du är igång med din testning!

Detta är Skolon – vi samlar Sveriges bästa digitala skolverktyg och får dem att fungera i klassrummet

Skolon är en oberoende samlingsplats för digitala skolverktyg och lärresurser, skapad för både lärare och elever. Med Skolon är det enkelt att komma åt och använda sina digitala skolverktyg – säkerheten ökar, administrationen minskar och det blir mer tid för lärandet.

De digitala skolverktygen kommer från både små och stora leverantörer som alla har en sak gemensamt – de skapar digitala skolverktyg som är bra för skolans värld. I biblioteket finns över 3000 digitala verktyg!