Digitala verktyg och läromedel

Rörelseäventyret är tjänsten som hjälper skolor att aktivera eleverna genom att få in rörelse i skolvardagen. Syftet är att på ett enkelt och roligt sätt få till brain breaks mitt i eller mellan lektioner och väcka glädje för både lärande och rörelse. Häng med, så berättar vi mer!

I Skolon finns över 3000 digitala lärresurser och verktyg för den svenska skolan och idag ska vi få lära känna tjänsten Rörelseäventyret lite närmare. Rörelseäventyret vänder sig till de skolor som vill få in rörelse som ett naturligt och roligt inslag under skoldagen. Bakom tjänsten står populära Skolplus som många lärare och elever redan är väl bekanta med.

Vi ställde några snabba frågor till Åsa Gustafsson, läromedelsutvecklare för Skolplus AB, för att få veta mer om vilka möjligheter som finns med Rörelseäventyret för lärare och elever.

Åsa, hur fungerar Rörelseäventyret för användaren?

I Rörelseäventyret skakar klassen loss till filmer där de följer Grodan och Zpiido och deras vänner på spännande äventyr. Det tar inte mer än fem minuter och passar perfekt som en rolig pausgympa/brain break i klassrummet.

Dessutom finns det rörelsebingo, dansinstruktioner, sport- och lekarkivet, tävlingar och annat kul att komplettera med!

Vilka kan använda och ha nytta av Rörelseäventyret?

Rörelseäventyret är tänkt som en gemensam aktivitet i klassen. Läraren låser upp en film i taget i den takt som passar och det finns många filmer, så det går att titta på en film varje skoldag om man så vill. Klassen gör rörelserna tillsammans och svarar på tre korta frågor efteråt. Dessutom är klassen med och tävlar om fina priser varje vecka!

Målgrupp är främst förskoleklass och årskurserna 1 – 3, men det finns även förskolor, mellanstadieklasser och särskolor som gillar att skaka loss med Rörelseäventyret.

I Rörelseäventyret finns instruktioner till Grodan och Zpiidos egen dans ”Hoppydoo”. Den har dansats på många skolor av både elever och lärare under terminen. De har övat, uppträtt, filmat – och några elever har t.o.m. utmanat sin rektor på danstävling. Hur det gick? Ingen aning, men de hade garanterat roligt!

Vilka möjligheter finns det med Rörelseäventyret?

I läroplanen står att eleverna ska ges möjlighet att uppleva rörelseglädje och därigenom utveckla ett intresse för att vara fysiskt aktiva. Just detta är vad Rörelseäventyret handlar om. Att röra sig tillsammans på ett kravlöst och roligt sätt, som förhoppningsvis ger mersmak.

Många lärare upplever att korta ”brain breaks”, rörelseutmaningar och liknande aktiviteter kan öka studieron och välbefinnandet bland eleverna. Flera rapporter och studier har visat ett mycket positivt samband mellan fysisk aktivitet och prestationer i skolan, och det finns också studier som visar att även bara några minuters fysisk aktivitet kan hjälpa till att öka koncentrationen och kreativiteten. På köpet främjas elevernas motoriska utveckling.

Därför är Rörelseäventyret med i Skolon:

Många av våra användare loggar in via Skolon för att nå Skolplus basutbud, och nu kan de även nå nyheten Rörelseäventyret via samma inloggning. Smidigt!

Se avsnitt 1 av Rörelseäventyret:

Tips: Lås upp de sju första avsnitten av Rörelseäventyret i Skolplus

Är du inloggad i Skolplus som lärare kan du redan nu låsa upp de sju första avsnitten av Rörelseäventyret, oavsett om du har en demolicens eller fullständig licens för Skolplus. I Skolon kan du därför starta ditt Skolplus som vanligt, alternativt välja att starta en demo av Skolplus. Väl inne i Skolplus får du möjlighet att ta del av de sju första avsnitten av Rörelseäventyret och därmed börja skaka loss direkt!

Detta är Skolon – vi samlar Sveriges bästa digitala skolverktyg och får dem att fungera i klassrummet

Skolon är en oberoende samlingsplats för digitala skolverktyg och lärresurser, skapad för både lärare och elever. Med Skolon är det enkelt att komma åt och använda sina digitala skolverktyg – säkerheten ökar, administrationen minskar och det blir mer tid för lärandet.

De digitala skolverktygen kommer från både små och stora leverantörer som alla har en sak gemensamt – de skapar digitala skolverktyg som är bra för skolans värld. I biblioteket finns över 3000 digitala verktyg!