Användare berättar

SÖDERTÄLJE
Södertälje är en av de kommuner som använder Skolon för att förenkla det digitala lärandet för sina lärare och elever. Efter en intensiv vår, ser Leif Josefsson som är IKT-pedagog på Igelsta grundskola fram emot att komma igång med den digitala plattformen.
– Det är en stor fördel att ha en digital plattform som Skolon som är så lätt att använda, både för lärare och elever.

På Igelsta grundskola i Södertälje går det runt 500 elever från 6-16 år. I våras skrev kommunen ett kontrakt med Skolon, och kort därpå började den digitala plattformen att implementeras på skolan.
– Just nu har vi börjat att starta upp Skolon i låg- och mellanstadiet, men till hösten är planen att komma igång med alla årskurser, säger Leif Josefsson. Leif Josefsson har själv använt sig mycket av Skolon under våren och ser positivt på hur enkelt verktyget är att använda. För eleverna tycker Leif Josefsson att den största fördelen är att det användarnamn de använder för att logga in i lärportalen också gäller Skolon.
– Plattformen ger en bra överblick på vad som finns och vad som går att få, samtidigt som det är lätt att söka sig fram till nya saker. Digitalisering kan underlätta både för lärare och pedagogiken, och då är digitala plattformar som Skolon viktiga.

Sparar tid för lärare

Leif Josefsson ser även fördelar med Skolon ur lärarnas perspektiv, och den största fördelen anser han vara lärarens tillgång till klassen, och att det specifika läromedlet är väl utformat så att uppgifter kan ges till eleverna direkt via Skolon. På så sätt har man allt samlat och ingenting försvinner längs vägen.
– I digitala läromedel är det väldigt enkelt för våra lärare att få överblick på elevernas progression. Lärare ägnar otroligt mycket tid att bedöma eleverna, och mycket av den formativa bedömningen skulle kunna underlättas när man kan följa hur eleverna arbetar i många av de appar som finns i Skolon. När man delar ut en uppgift kan man hela tiden gå in och checka av hur arbetet fortgår. Behovet av läromedel från ett traditionellt perspektiv kanske minskar, men behovet av lärmiljöer ökar, säger Leif Josefsson och fortsätter: – Det är också lätt för oss som administratörer och lärare att se vad som finns, att göra beställningar på läromedel och att betala för det. Det är viktigt.
En annan fördel som Leif ser för lärare är det stora utbudet av läromedel, speciellt då alla lärare har haft sina favoritläromedel som de gärna fortsätter med även om man går över till digitalisering.

Ser fram emot en ny termin

Nu väntar en sommar och sommarlov för skolans alla elever och lärare, men Leif Josefsson är positiv till att Skolon kan användas för eleverna även under lovet.
– Våra elever har möjlighet att använda sig av plattformen även på sommarlovet. Det finns ju en mängd spännande appar, spel och läromedel som är roliga och som eleverna kan använda sig av.

När alla är tillbaka efter lovet ser skolan fram emot att få börja använda Skolon i det dagliga arbetet och undervisningen.
– Det är ju klart att det är en stor förändring för våra lärare att starta upp det, speciellt för den som länge jobbat med det klassiska sättet. Men det kommer att underlätta det dagliga arbetet och vi ser verkligen fram emot att få igång vår digitala plattform ordentligt.

Mer om Skolon:

Vill du veta mer om möjligheterna med Skolon?
Läs mer på vår hemsida här!