Digitala verktyg och läromedel

Premiär i Skolon för tjänsten som erbjuder 30 olika lärospel som hjälper eleven att utvecklas inom olika delar av svenska språket. Välkomna till Skolons bibliotek, Alfamax!

I Skolon finns över 3000 digitala lärresurser och verktyg för den svenska skolan och idag presenterar vi en ny samarbetspartner som därmed lanserar sina verktyg i biblioteket: Alfamax. Vi pratade med Maria Wallström, projektledare och pedagog på Alfamax, för att lära känna verktygen närmare. Häng med!

Maria, med en mening: Vad erbjuder Alfamax?

Roliga övningar i svenska med varierande spelmiljöer, där eleverna på ett lekfullt sätt utvecklar sitt ordförråd och sin språkliga medvetenhet.

Hur fungerar Alfamax webbspel?

Webbspelen har hög pedagogisk kvalitet och en genomtänkt progression som baseras på Alfamax ordbank med 25 000 ord sorterade utifrån stavning och svårighetsgrad i ordförråd (lätt, medel, svår).

Det finns i dagsläget 30 webbspel som övar olika moment i svenska språket.
Exempelvis:

  • Husbygget: Eleven bygger hus och övar samtidigt på sammansatta ord med uppföljande övning i ordkunskap.
  • Båtbygget: Eleven bygger båtar och övar samtidigt på synonymer eller motsatsord.
  • Måltavlan: Eleven övar på stavning samt ordkunskap, språklära, ordbildning, m.m.
  • Skattjakten: Här gäller det att lista ut hemliga meningar som är ordspråk och citat.
  • Tivoli: 10 spel som utspelar sig i en gammaldags marknadsmiljö och som övar vokal/konsonant, hård/mjuk vokal och lång/kort vokal.
  • Alfakungen:7 spel och patienser som handlar om bokstavsljud eller alfabetsordning.
  • Äventyret: 7 spel som hjälper eleverna att öva på betoning, vilket underlättar för elever som vill lära sig dubbelteckning samt SVA-elever som vill öva på uttal.

Maria Wallström.

Vilka kan använda spelen?

Specialpedagogiska skolmyndigheten har beviljat produktionsstöd till många av Alfamax webbspel i svenska. Här finns stora möjligheter att anpassa efter olika typer av målgrupper, t.ex. nybörjare i läsning, elever med läs- och skrivsvårigheter och andraspråkselever. För elever som behöver utmaningar finns svårare spel och möjlighet att välja högre svårighetsgrad av t.ex. ordförråd. I menyerna kan man även göra andra inställningar såsom uppläsning av ord, stavningsnivå, ljudeffekter på/av, etc. Flera av spelen är även parspel.

Vilka möjligheter finns det med Alfamax webbspel?

Eleverna kan jobba självständigt med självrättande övningar. Läraren kan sedan i lugn och ro följa upp elevens resultat. Det finns dels översikter som ger en snabb bild av resultatet med olika färger, dels möjlighet att gå in och se enskilda svar, t.ex. hur eleven har stavat enskilda ord (både rätt och fel) i Måltavlan.

Till varje webbspel finns både en muntlig och skriftlig introduktion, samt ofta en demofilm.

Därför är vi på Alfamax med i Skolon:

I Skolon kan lärarna fokusera på lärandet och analysera sina elevers resultat i stället för att ägna tid åt att administrera elevgrupper och ordna personliga inloggningar. Läraren kan sedan enkelt organisera lärandet i klassrummet genom att ge uppdrag till enskilda elever eller en hel grupp/klass.

En inblick i Alfamax webbspel:

Tips: Testa demo av Alfamax direkt i Skolon

I Skolons bibliotek kan du testa en demo av Alfamax och alla webbspel. Det kan du göra både som enskild användare eller om du är en läraranvändare som vill testa tillsammans med valfri grupp eller klass på skolan. Här hittar du Alfamax i Skolons bibliotek!

Detta är Skolon – vi samlar Sveriges bästa digitala skolverktyg och får dem att fungera i klassrummet

Skolon är en oberoende samlingsplats för digitala skolverktyg och lärresurser, skapad för både lärare och elever. Med Skolon är det enkelt att komma åt och använda sina digitala skolverktyg – säkerheten ökar, administrationen minskar och det blir mer tid för lärandet.

De digitala skolverktygen kommer från både små och stora leverantörer som alla har en sak gemensamt – de skapar digitala skolverktyg som är bra för skolans värld. Skolon är idag ett av Sveriges mest snabbväxande edtech-företag, tillgängligt på över 4000 skolor och med tusentals nya användare varje månad. I biblioteket finns över 3000 digitala verktyg!