Användare berättar

LÄRANDE
Jonna Rådegård arbetar för Lärande som är en friskolekoncern med skolor från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Lärande har inskrivet i sin digitala strategi att samtliga inköp av digitala läromedel ska gå via Skolon. Det är snabbt, smidigt och enkelt, upplever Jonna.

Jonna Rådegård är lärare i botten och har arbetat som lärare i cirka femton år.
– Idag arbetar jag som “Utvecklare Digitalitet” på huvudmannanivå för Lärande. Man kan säga att jag är bryggan mellan IT och pedagogik. Jag verkar för att den IT-pedagogiska miljön ska vara så bra som möjligt för såväl lärare som elever, förklarar Jonna.

Lärande har inskrivet i sin digitala strategi att samtliga inköp av läromedel ska gå via Skolon.
– Idag är det jag som administrerar inköpen av digitala läromedel via Skolon och säkerställer att rätt personer får rätt licens. Det går otroligt snabbt att få ut rätt licens till rätt person. Det handlar om minuter! Jag upplever att det är tack vare att vi arbetar med Skolon som smidigheten har ökat så markant. Innan behövde varje leverantör kontaktas var för sig. Det innebar hantering av separata lösenord, aktiveringskoder och mycket annat, innan man kunde komma igång med ett digitalt läromedel, förklarar Jonna.

Jonna lyfter också fram tydligheten i systemet.
– Jag kan enkelt få en överblick över den totala orderhistoriken och över aktiva licenser. Jag ser när det är dags att förnya dessa, eller avsluta en licens om så önskas. Dessutom blir fakturahanteringen enkel i bemärkelsen att det blir tydligt vilken skola som exempelvis ska betala vad.

Möjlighet att vara flera inköpare

Det går även att lägga in mer än en administratör/inköpare av läromedel via Skolon.
– Idag har vi ett smidigt internt system där berörda kan rapportera sina önskemål till mig och sedan gör jag inköp. Men vi håller på att se över detta, då det finns en smidig funktion i Skolon som tillåter att vi lägger in fler personer med inköpsrättigheter. Så vi ser just nu över vilka som kan tänkas bli lokala administratörer på skolorna.

Jonna lyfter också fram att det verkar enkelt för leverantörer att anpassa sina licenser och erbjudanden via Skolon.
– Någon gång har jag exempelvis fått en rabattkod av en leverantör och då kan jag enkelt lägga in den via Skolon. En annan fördel är att leverantörerna har möjlighet att erbjuda licenser på prov. Under covid har många erbjudit längre provtid än vanligt för sina läromedel och det gjorde att vi fick möjlighet att testa flera nya läromedel. Tack vare dessa provlicenser, så blir det enkelt att upptäcka den digitala världens möjligheter, avslutar Jonna.

Detta är Skolon – vi samlar Sveriges bästa digitala skolverktyg och får dem att fungera i klassrummet

Skolon är en oberoende samlingsplats för digitala skolverktyg och lärresurser, skapad för både lärare och elever. Med Skolon är det enkelt att komma åt och använda sina digitala skolverktyg – säkerheten ökar, administrationen minskar och det blir mer tid för lärandet.

De digitala skolverktygen kommer från både små och stora leverantörer som alla har en sak gemensamt – de skapar digitala skolverktyg som är bra för skolans värld.