Användare berättar

Hur säkerställs likvärdig tillgång till digitala läromedel och skolverktyg, så att alla elever enkelt kommer åt det som de behöver i klassrummet? Och hur kan vi enkelt individanpassa, så att varje elevs behov kommer till sin rätt? Vi pratade med Luleå kommun, Ystads grundskolor och Mjölby kommun för att få höra mer om hur de arbetar digitalt i klassrummet med likvärdighet i fokus.

Skolon samlar skolans alla digitala skolverktyg, läromedel och tjänster på ett och samma ställe och får dem att fungera smidigt och säkert tillsammans för ledning, lärare och elever. Det innebär möjlighet att förenkla det digitala lärandet för alla användare, så även att individanpassa och säkra att alla användare har tillgång till de läromedel och verktyg som de behöver.

Inspireras av hur Luleå kommun, Ystads grundskolor och Mjölby kommun arbetar med Skolon som bas för att uppnå likvärdigt digitalt lärande genom att samla alla sina digitala verktyg på ett ställe:

Luleå har likvärdighetsfokus i sin digitala strategi

– För såväl lärare som elever är det viktigt att det finns en tydlig struktur och plattform för de många olika digitala verktygen. Ett klokt digitalt ekosystem helt enkelt! Vilken tillgång du har till de olika verktygen ska inte bestämmas av vilken skola du går i, eller arbetar för, säger Katarina Eriksson som arbetar för Luleå kommun med verksamhetsutveckling och projektledning avseende digitala frågor inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Läs hela intervjun med Katarina Eriksson här.

Ystads grundskolor tror på ökad kvalitet i undervisningen

– Även om vi idag har en digital utvecklingsplan för kommunen och även om skolorna har lokala digitala utvecklingsplaner, så kan det ibland skifta mellan lärare och mellan klassrummen i hur man jobbar digitalt. Vår förhoppning är att Skolon kommer vara ett sätt att minska ojämlikheten mellan skolor och lärare, säger Anki Demred Klinga, digital utvecklingsledare för grundskolan i Ystads kommun.

Läs hela intervjun med Anki Demred Klinga här.

Goda erfarenheter i Tranås ledde Skolon även till Mjölby

– Med Skolon får pedagoger mer tid till att vara pedagoger och elever kan koncentrera sig på sitt lärande. Ingen onödig tid behöver läggas på att leta fram rätt läromedel, administrera inlogg till olika system, eller leta efter borttappade lösenord. Jag förklarade för ledningen vilka lärdomar jag dragit från tidigare samverkan med Skolon och fick grönt ljus att införa Skolon även i Mjölby, säger Elizabeth Lindlöf, IT-strateg med pedagogisk inriktning i Mjölby kommun.

Läs hela intervjun med Elizabeth Lindlöf här.

5 exempel på funktioner i Skolon som möjliggör likvärdigt lärande:

  • En inloggning till alla skolans digitala verktyg.
  • Alla skolans digitala verktyg samlade på en plats, med en unik vy för varje användare – du ser direkt vad just du har tillgång till.
  • Åtkomst till Skolon och alla digitala verktyg oavsett om du använder dator, surfplatta eller mobil.
  • Åtkomst till Skolon och alla digitala verktyg oavsett var du befinner dig eller tid på dygnet.
  • Admingränssnitt med möjlighet att individanpassa vad som syns för vem, samt möjlighet att hitta och köpa nya digitala verktyg för rätt ändamål, behov, ämne eller årskurs.

Vill du veta mer om Skolons funktioner eller har du frågor om plattformen, användning av digitala verktyg i undervisningen eller vad Skolon skulle kunna möjliggöra på er skola eller i er kommun/koncern? Kontakta oss här, så hjälper vi dig och er gärna!

Detta är Skolon – vi samlar Sveriges bästa digitala skolverktyg och får dem att fungera i klassrummet

Skolon är en oberoende samlingsplats för digitala skolverktyg och lärresurser, skapad för både lärare och elever. Med Skolon är det enkelt att komma åt och använda sina digitala skolverktyg – säkerheten ökar, administrationen minskar och det blir mer tid för lärandet.

De digitala skolverktygen kommer från både små och stora leverantörer som alla har en sak gemensamt – de skapar digitala skolverktyg som är bra för skolans värld. I biblioteket finns över 4000 digitala verktyg!